Socialiseren is zoveel meer dan alleen je hond kennis laten maken met zoveel mogelijk verschillende honden en mensen.
Met alleen je hond zoveel mogelijk meenemen naar verschillende plekken met wisselende sociale contacten kom je er meestal niet, ondanks dat veel mensen denken dat daar de socialisatie van een hond uit bestaat. Natuurlijk is dat een groot onderdeel van de socialisatie maar er is meer voor nodig.
Socialisatie is ook het leren negeren van voorwerpen, dieren en personen, het omgaan met vreemde voorwerpen, dieren, mensen en geluiden, omgaan met nieuwe prikkels, omgaan met schrik, leren lopen over harde ondergronden, zachte ondergronden, ondergronden met gaatjes erin, ondergronden die bewegen als je erop gaat staan, ondergronden die geluid maken als je erop staat, enz.
We staan er niet zo snel bij stil maar ook dit zijn dingen die horen bij de socialisatie van een hond. De hond leert dat hij/zij niet van hoeft te schikken of dingen eng hoeft te vinden, hij/zij leert op een positieve manier met al deze prikkels om te gaan of juist om ze te negeren. "Om mijn hond te socialiseren moet ik hem blootstellen aan zo veel mogelijk prikkels, daarom neem ik hem/haar overal mee naar toe." Een veel gehoorde uitspraak van hondeneigenaren (en helaas vaak ook van instructeurs).
Natuurlijk is het nodig dat je hond wordt blootgesteld aan allerlei verschillende prikkels, dat hebben we al vastgesteld.
Echter is de hoeveelheid prikkels waar je je hond aan bloot stelt minder belangrijk dan vaak gedacht wordt.
Belangrijker is het om je hond op een juiste manier kennis te laten maken met de prikkels zodat je hond een positieve ervaring op doet bij alles wat hij/zij hoort, ziet, voelt, proeft en ruikt.
Dit bereik je door je hond op een goede, positieve manier te begeleiding in zijn/haar ontdekkingstocht van de wereld.
Omdat alle honden individuus zijn met elk hun eigen karakters en eigenschappen, zal elke hond op zijn eigen manier hierin begeleidt moeten worden.
"Mijn pup heeft nog niet alle entingen gehad dus ik wacht nog met trainen op een hondenschool en mijdt andere honden nog zoveel mogelijk. Als hij straks alle entingen heeft gehad begin ik met de socialisatie. Anders kan hij misschien ziek worden." Nog zo’n veel gehoorde uitspraak van hondeneigenaren.
Een pup is met 12 weken pas volledig geënt.
Als na die tijd pas begonnen wordt met het socialiseren van de hond is dit een gemiste kans. Puppies hebben hun primaire socialisatiefase tijdens de leeftijd van 4 tot 12 weken.
Het socialiseren moet dus al bij de fokker beginnen en zodra de pup in huis komt moet hier verder aan gewerkt worden. Tekorten aan socialisatie in deze periode kunnen niet meer ingehaald worden.
Neem je pup dus vanaf dag 1 al mee naar buiten en begeleid hem op een positieve manier in zijn ontdekkingstocht van de wereld.
Natuurlijk moet je hem niet overladen met prikkels of meenemen naar plaatsen waar het wemelt van de honden.
Biedt de prikkels met mate aan en zorg hierbij vooral voor positieve ervaringen.
De basis die je hiermee legt voor de rest van het leven van je hond overwint het in deze van de geringe gezondheidsrisico's.
Honden hebben ook een secundaire socialisatieperiode van de leeftijd van 12 weken tot een half jaar, ook wel de angstfase genoemd. Tijdens deze periode versterkt de pup wat hij in de eerste 12 weken geleerd heeft, alleen is zijn herstelvermogen na schrik of vervelende situaties afgenomen.
Het is jouw taak als verantwoord baasje om je hond hierin goed te begeleiden.
Bij DogSkills leer je tijdens de socialisatie lessen hoe je jouw hond het beste kan begeleiden hierin en werk je tevens aan het creëren van een ijzersterke band met je hond.
Kom jij ook socialisatielessen volgen met jouw hond????